پلاک ثبتی و تفکیکی چیست؟ پلاک فرعی چیست؟ چه تفاوت هایی با هم دارند؟ افرادی که با ساخت و ساز و خرید و فروش سرو کار دارند، از پلاک ثبتی و تفکیکی و همچنین تفاوت های آن، اطلاع دارند. هنگامی که ملکی در اداره ثبت اسناد ثبت می شود، شماره ای تحت عنوان پلاک ثبتی به ملک تعلق می گیرد.

پلاک ثبتی چیست؟

سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، استان ها را به واحدهای کوچکتری تقسیم می کند که به هر کدام از واحد ها، بخش می گویند. سپس بخش ها به واحد های کوچکتری تقسیم می شوند که به آن ها قطعه مادر می گویند. قطعاتی که از قطعه مادر جدا می شوند، یک شماره اصلی و یک شماره فرعی دارند، که با علامت ممیز از هم جدا می شوند. شماره اصلی در سمت چپ و شماره فرعی در سمت راست ممیز قرار می گیرد که، ترکیب این دو شماره، پلاک ثبتی آن ملک می باشد.

دفتر اسناد رسمی

هدف از ساخت پلاک ثبتی ملک

1- شناسایی و تشخیص ملک

2- استعلام ملک 

3- چگونگی تشخیص موقعیت ملک 

4- تطبیق ملک با وضع موجود توسط کارشناس رسمی دادگستری

تفاوت پلاک ثبتی اصلی و فرعی

شماره پلاک ثبتی اصلی، برای قطعه مادر می باشد و هر بخش که از قطعه اصلی جدا می شود، یک شماره فرعی دارد.

مثلا برای شماره پلاک 4555/65، 65 شماره پلاک اصلی  و 4555 شماره پلاک فرعی می باشد. از طریق شماره پلاک، می توان فهمید که، یک زمین مربوط به کدام قطعه مادر است.

مفروز و مجزی چیست؟

حتماََ در بررسی بعضی از پلاک ها با کلمات مفروز و مجزی روبرو شده اید. هنگامی که قطعات فرعی به قطعات کوچکتر تقسیم شوند به آن قطعات فرعی کوچکتر، مفروز و مجزی شده از قطعه فرعی می گویند.

مفروز به معنای جدا کردن چیزی از چیز دیگر و مجزی به معنی جزء جزء می باشد.

پلاک ثبتی چیست؟

پلاک تفکیکی

تقسیم بندی که در خود ساختمان یا ملک انجام می شود و برای تشخیص هر قسمت، شماره ای تعلق می گیرد که به آن شماره پلاک تفکیکی می گویند.

پلاک تفکیکی، همان شماره ردیف در صورت مجلس، تنظیم شده برای ثبت اسناد و یا دریافت گواهی پایان کار ساختمان است. این پلاک به معنی این است که هر کدام از قسمت های تفکیک شده، قابلیت دریافت سند شش دانگ دارند. 

راه های دستیابی به پلاک ثبتی

-بررسی پلاک ثبتی املاک مجاوریکی از راه هایی که می توان به پلاک ثبتی دستیابی داشت، مراجعه به صاحبان املاک مجاور است. زیرا پلاک ثبتی اصلی هر ملک با ملک مجاور، برابر می باشد.

البته ممکن است که همسایگان از پلاک ثبتی خود با خبر نباشند.

2-مراجعه به سازمان آب: راه دیگر دسترسی به پلاک ثبتی، مراجعه به اداره آب و فاضلاب است. البته قبل از مراجعه به سازمان آب، به دادگاه رفته و برگه ی مورد نظر (برگه درخواست پلاک ثبتی)  را دریافت کنید، زیرا سازمان آب در این خصوص وظیفه ای ندارد و می تواند درخواست شما را رد نماید.

3-مراجعه به شهرداری: صاحب ملک با در دست داشتن مدارک مورد نیاز به دادگاه مراجعه کرده و مجوز استعلام را دریافت کند و سپس به شهرداری مراجعه کند و پلاک ثبتی ملک خود را دریافت نماید.

4-در صورت داشتن سند تک برگ با کد ملی: این روش تنها برای افرادی میسر است که سند رسمی داشته باشند.

5-استفاده از نقشه های هوایی: با استفاده از نقشه های هوایی، علاوه بر پیدا کردن پلاک ثبتی، می توان به مکان دقیق ملک دست یافت.

استعلام الکترونیکی شماره پلاک ثبتی: با مراجعه به وب سایت رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و وارد کردن شناسه ی یکتا، شماره پلاک ثبتی را استعلام نمایید.

آموزش استعلام سند از طریق شناسه ی یکتا را در مقاله ی استعلام سند مالکیت مطالعه فرمایید.

پلاک ثبتی در سند کجاست؟

امروزه پلاک های ثبتی در سندهای تک برگ قید می شود که این شماره پلاک ثبتی در سمت راست، بالای صفحه ی دوم سند مالکیت ملک مورد نظر، نوشته می شود.

در سندهای تک برگ، ملک را به صورت پلاک ثبتی جانمایی می کنند. این جانمایی ملک به این معنا است که جای دقیق ملک روی زمین کاملا مشخص شود و برای آن قطعه ، فقط یک سند مالکیت صادر می شود که این ثبت سند در سیستم کاداستر ثبت شده و امکان صدور سند جدید برای شخص دیگری امکان ندارد.

پلاک ثبتی چیست؟

تفاوت پلاک تفکیکی با پلاک ثبتی

پلاک ثبتی دارای دو بخش اصلی و فرعی می باشد. همچنین امکان دارد که قطعه اصلی تقسیم نشود و از پلاک ثبتی فرعی نیز استفاده نشود.

شمارۀ قطعۀ تفکیکی در آپارتمان‌ها، معمولاً همان ردیف صورت مجلس تفکیکی است. این شماره در سند، بنچاق، صورت مجلس و یا نقشۀ تفکیکی، درج و ذکر می شود . شماره پلاک تفکیکی یا همان شماره قطعه، از عدد 1 شروع شده و به تعداد قطعاتی که در بخش اصلی ایجاد می شوند، بیشتر می شود.

ثبت شماره پلاک تفکیک در سند مالکیت

1- یک شماره اصلی و یک شماره فرعی

2- یک شماره اصلی و چند شماره فرعی

3- یک شماره اصلی بدون شماره فرعی

4- چند شماره اصلی چند شماره فرعی

جا نماهای پلاک ثبتی چیست؟

با جا نمایی پلاک ثبتی، می توان به موقعیت ملک، همسایگی ها، متراژ، وضعیت ملک شخصی و … دست یافت.

اگر در متراژ و موقعیت ملک با افراد دچار مشکل شده اید، می توانید با جا نمایی پلاک ثبتی این مشکل را بر طرف کنید.

نقشه UTM در جانماهای پلاک ثبتی

نقشه UTM نقشه ای است که از طریق دستگاه مختصات جغرافیایی UTM، می توان متراژ و مساحت ملک یا زمین شخصی را به شکل دقیق مشخص کرد. اگر در متراژ ملکی با همسایه کناری اختلاف نظر وجود داشته باشد، در واحد صدم متر اندازه گیری می شود. نقشه UTM در پایین صفحه سند تک برگی ثبت می شود.

نقشه utm

باقیمانده پلاک ثبتی چیست؟

گاهی اوقات، مالک قطعه اصلی قسمتی از ملک را تفکیک کرده و به فروش رسانده که در گذشته به هر مقدار زمین باقی مانده، باقی پلاک ثبتی از فرعی می گفتند. 

نگاه کلی

  • قطعاتی که از قطعه مادر جدا می شوند، یک شماره اصلی و یک شماره فرعی دارند، ترکیب این دو شماره پلاک ثبتی آن ملک می باشد.

  • از طریق پلاک ثبتی می توان، موقعیت ملک را بررسی کرد.

  • هنگامی که قطعات فرعی به قطعات کوچکتر تقسیم شوند، به آن قطعات فرعی کوچکتر، مفروز و مجزی شده از قطعه فرعی می گویند.

  • پلاک تفکیکی، همان شماره ردیف در صورت مجلس تنظیم شده برای ثبت اسناد و یا دریافت گواهی پایان کار ساختمان است.

  • از طریق پلاک ثبتی املاک مجاور، مراجعه به سازمان آب، مراجعه به شهرداری، کدملی و نقشه هوایی می توان به پلاک ثبتی ملک دست یافت.

  • شماره پلاک ثبتی در سمت راست، بالای صفحه ی دوم سند مالکیت، نوشته می شود.

  • با جا نمایی پلاک ثبتی می توان به موقعیت ملک، همسایگی ها، متراژ، وضعیت ملک شخصی، و … دست یافت.

  • UTM نقشه ای است بر اساس یک سیستم مختصات جهانی که می توان متراژ و مساحت ملک یا زمین شخصی را به شکل دقیق مشخص کرد.

  • گاهی اوقات مالک قطعه اصلی قسمتی از ملک را تفکیک کرده و به فروش رسانده که در گذشته به هر مقدار زمین باقی مانده، باقی پلاک ثبتی از فرعی می گفتند.

منابع: 

kilid.com

dadgaran.net

vilator.com 

mafrooz.com

 

اشتراک گذاری

Telegram
WhatsApp

مارا در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

مشاور املاک خوب

پیام بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

مقایسه املاک

مقایسه کنید (0)