تهاتر زمانی محقق می‌شود که دو نفر در مقابل یکدیگر هم بدهکار و هم طلبکار باشند. به عبارت دیگر، عبارت است از سقوط دو دین همجنس که به طور متقابل، بین دو شخص وجود دارد. برای مثال: اگر شخص الف، مبلغ یک میلیون تومان به شخص ب بدهکار باشد و در مقابل شخص ب، یک میلیون تومان به شخص الف، بدهکار باشد، هر دو دین به سبب تهاتر ساقط میگردد. که به این وضعیت، در حقوق، تهاتر می گویند. قانون مدنی، تهاتر را یکی از اسباب سقوط تعهدات به شمار آورده است.
“تاخت زدن” و “یر به یر” کردن نمونه هایی از اصطلاحات عامیانه، برای توضیح معاملات تهاتری هستند.

انواع تهاتر

تهاتر قهری: منظور از تهاتر قهری یا قانونی این است که حکم قانون است و اراده طرفین در آن دخالت ندارد. ماده ۲۹۵ قانون مدنی به صراحت این موضوع را بیان داشته است.

تهاتر قراردادی: اگر برخی از شرایط دو دین، یکسان نباشد؛ مثلاً هر دو دین، از یک جنس نباشند یا از جهت زمان و مکان تفاوت داشته باشد، در اینصورت طرفین می توانند با توافق یکدیگر تهاتر نمایند.

تهاتر قضایی: تهاتری است که ‌حصول آن با رای دادگاه امکان دارد و اثبات می گردد. این زمانی ممکن است که میان دو دین، یکی از آنها مورد تردید و انکار باشد. شخصی که، دینش مورد شک و شبهه قرار دارد، باید به دادگاه صالح مراجعه کند و رسیدگی های لازم توسط دادگاه انجام گیرد. هر گاه آن دین مشکوک به قطعیت رسید، شرایط برای تهاتر، میان دو دین حاصل می‌شود و در نتیجه، دادگاه رأی به تهاتر می دهد. در حقیقت این تهاتر نیز، قهری است اما از آنجایی که دادگاه، تهاتر را اعلام می کند به آن تهاتر قضایی می گویند.

تهاتر چیست؟

شرایط تهاتر قهری

۱- دو شخص در برابر یکدیگر هم طلبکار و هم بدهکار باشند.
۲- دو دین باید، موضوع یکسان و واحدی داشته باشند. به عنوان مثال: اگر شخصی به دیگری، یک میلیون تومان بدهکار باشد و در مقابل، از او یک دستگاه ماشین طلبکار باشد، نمی‌توان به تهاتر استناد کرد.
٣-زمان پرداخت دو دین یکسان باشد. اگر یکی مدت دار باشد و دیگری بدون مدت باشد، نمی توان به تهاتر استناد کرد.
٤ -مکان پرداخت دو دین یکسان باشد. بنابراین، اگر یکی در شیراز و دیگری در تهران باشد، نمی‌توان به تهاتر استناد کرد.
۵- هر دو مال مورد طلب آزاد باشد. یعنی وثیقه و توقیف و… نباشد.
۶-دین، قابل مطالبه و وصول باشد.

تهاتر چیست؟

تهاتر املاک چیست؟

با توجه به شرایط فعلی اقتصادی کشور، و نبود متقاضی، شرایط کمی تغییر کرده است و برخی افراد، املاک خود را تهاتر می کنند، بدون آنکه پولی بین آن ها رد و بدل شود. مثلا: شخصی زمین خود را در ازای، یک واحد آپارتمان با متراژ پایین، تهاتر می کند. کاهش قدرت خرید مردم باعث شده تا افرادی که متقاضی مسکن هستند به تهاتر مستقیم مسکن یا املاک روی بیاورند.

مزایای تهاتر

تهاتر این امکان را به شما می دهد، که بدون داشتن نقدینگی و همچنین، ریسک پایین، معاملات خود را انجام دهید، اما قبل از انجام اینگونه معامله ها و قبل از هر اقدامی، ابتدا با نکات حقوقی مربوط به معاملات تهاتر در حوزه املاک و مستغلات اطلاعات لازم را کسب کنید.

دین های تهاتر ناپذیر

1-دین مربوط به نفقه: نفقه، برای امرار معاش و ادامه ی حیات است، بنابراین، به استناد تهاتر، ساقط نمی شود. مثلأ، اگر پدر تنگدستی از فرزند خود، نفقه مطالبه کند، پسر او نمی تواند، به استناد طلبی که از پدر دارد و تهاتر آن با دین نفقه، از دادن نفقه به پدر، امتناع کند.

2-مزد کارگر: دین کارفرما به کارگر، بابت مزد کار او، قابل تهاتر با طلب کارفرما از وی نیست.

3-دین دولت: دین دولت، به اشخاص نیز، قابل تهاتر با طلب دولت نیست.

در نتیجه

در پایان و به عنوان نتیجه گیری کلی از آنچه که بیان شد؛ مطابق با قانون مدنی، در صورتی که دو نفر، در آن واحد، هم بدهکار هم طلبکار باشند، می توانند با در نظر گرفتن شرایط لازم و قانونی، دو دین را بایکدیگر تهاتر نموده و دیون و تعهدات خود را از بین ببرند.

اشتراک گذاری

Telegram
WhatsApp

مارا در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

مشاور املاک خوب

پیام بگذارید

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

مقایسه املاک

مقایسه کنید (0)