در تعریف ساده سند باید گفت که، تمام اطلاعاتی از قبیل نوشتاری، شنیداری یا دیداری که توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی به ثبت رسیده باشد و ارزش نگهداری داشته باشد را سند می گویند.
تعریف سند در قانون: ماده 1248 قانون مدنی در تعریف سند بیان داشته: سند، عبارت است از هر نوشته، که در مقام دعوی یا دفاع، قابل استناد باشد.
برای تعریف دقیق سند رسمی می توان، به ماده 1287 قانون مدنی مراجعه کرد: اسنادی که در اداره ثبت اسناد، املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مأمورین رسمی در حدود صلاحیت آن ها بر طبق مقررات قانونی، تنظیم شده باشد رسمی است.
همچنین؛ در ماده 1289 قانون مدنی در تعریف سند عادی آمده است که؛ غیر از اسناد مذکور در ماده 1287، سایر اسناد عادی است.
چند نوع سند ملکی داریم
سند مشاع، به سند ملکی گفته می شود که بین چند نفر تقسیم شده است و همه مالکان در تمام آن با هم شریک هستند. مسائل حقوقی اینگونه ملک ها، کمی پیچیده است و باید، قبل از خرید ملکی با سند مشاع، اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید.
سند ملکی شش دانگ
سند ملکی که، کاملا به یک شخص تعلق داشته باشد. شش دانگ به معنای شش جهت شمال، جنوب، شرق، غرب، بالا و پایین است. بالا و پایین به معنای فضای بالا و زیرزمین ملک که نشان از مالکیت تام صاحب سند است. این سند یکی از معتبرترین اسناد ملکی است.
سند ملکی مفروز
مفروز در مقابل مشاع می آید و به این معنی است که، شخص قصد جدا کردن سهم خود در یک زمین مشاع را داشته باشد، اگر هر یک از شرکا که ملکی با سند مشاع دارند، بخواهند سهم خود را جدا کرده و در آن ساخت و ساز کنند، باید آن ملک به نسبت سهم مشاعی میان آنها افراز شود، سند ملکی مفروض بسیار پیچیده می باشد.
سند ملکی تک برگ
سند تک برگ، از دیگر انواع سند معتبر می باشد. سند های قدیمی، دفترچه ای بودند، اما سند های جدید به صورت تک برگ طراحی شده اند. هر سند تک برگ، برای یک مالک صادر می شود. این سند، شامل کروکی ساختمان و اطلاعات دقیق ملک می باشد و همچنین نگهداری آن نسبت به سند های قدیمی آسانتر است.
سند ملکی وقفی
سند وقفی، سند ملکی است که وقف شده و اداره اوقاف این ملک ها را به صورت ۹۹ ساله اجاره میدهد، خرید و فروش این نوع اموال بدون هماهنگی با اداره اوقاف ممنوع می باشد. اگر شخصی بخواهد، اعیانی بر عرصه ملک اوقافی بسازد، فقط برای اعیان می تواند سند دریافت کند.
سند ملکی المثنی
اگر به هر دلیلی سند ملکی موجود نباشد، صاحب ملک می تواند با مدارک مورد نیاز، درخواست سند ملکی المثنی دهد.
