انواع کاربری زمین را در این مقاله به طور کامل توضیح دادیم، با ما همراه باشید.
کاربری زمین نوع استفاده شما از زمین را تعیین می کند، به عبارت دیگر، چگونگی استفاده انسان از آن را مشخص می کند. زمین ها با توجه به موقعیت آنها به کارکردهای مختلفی اختصاص داده شده است و افراد هم با توجه به نوع کارکرد آنها از آن بهره میبرند، نحوه و چگونگی استفاده و نوع کاربری زمین ها مطابق با طرح تعیین شده ای است به نام طرح جامع و تفصیلی.
طرح جامع و تفصیلی در خصوص کاربری زمین چیست؟
طرح جامع، همانطور که از نام آن پیداست، طرح کاملی است که روش بهره برداری از زمینها و منطقه بندی مربوط با حوزه های اداری، مسکونی، صنعتی، کشاورزی، بازرگانی، تسهیلات و تجهیزات، تأسیسات عمومی، تعیین شده است. همچنین ضوابط و مقرراتی برای حفظ نما ها و بناهای تاریخی تهیه و تنظیم شده است. طرح تفصیلی، نحوه یا روش استفاده و بهره برداری از زمین های شهری را در مناطق مختلف شهر و موقعیت و مساحت دقیق زمین برای هر کدام از آنها را تعیین می نماید.
هدف از تعیین کاربری زمین ها چیست؟
دلیل عمده ی آن، حفظ محیط زیست برای ادامه حیات بشر و آیندگان می باشد. تعیین کاربری از تخریب بیهوده زمین جلوگیری میکند؛ همچنین از طبیعت و منابع طبیعی، تاریخی، فرهنگی، محافظت می شود تا موجب رفاه عموم مردم باشد.
انواع کاربری زمین
کاربری مسکونی
این نوع کاربری به شما اجازه ساخت و ساز در آن را می دهد در واقع این زمین ها مجوز ساخت واحدهای مسکونی را شهرداری صادر کرده است.
کاربری کشاورزی
این زمین ها شامل دو نوع باغ و زراعی میباشد.
زمین زراعی
در این نوع زمینها محصولاتی مانند: گندم، ذرت، برنج و انواع صیفی جات کشت می شود، که شامل محصولات زود بازده می باشند.
باغ
زمین هایی هستند که در آن درختانی با محصولات میوه مانند: گیلاس، پرتقال و… وجود دارد.
کاربری صنعتی
تمام شرکت ها و مراکز تولیدی، کارخانه ها و… کاربری صنعتی شامل آن می شود، همه این مراکز در خارج از شهر فعالیت میکنند، ممکن است گاهی مراکز صنعتی در شهرک کوچکی احداث شده باشند ولی با افزایش جمعیت و پیشرفت در آن منطقه، تبدیل به شهر شده باشد که مسئولان سعی بر آن داشته اند تا این مراکز صنعتی را به خارج شهر منتقل کنند.
کاربری ورزشی
این نوع کاربری مربوط به هرگونه فعالیت ورزشی می باشد، مانند: زمین های فوتبال، استادیوم ورزشی، تنیس، استخرهای سرپوشیده و… این نوع املاک با کاربری ورزشی به شکل دولتی وجود داشت اما امروزه شرکت های خصوصی هم در این حوزه ورود کرده اند، اما این شرکت ها ورزشگاه های کوچک را شامل می شود.
کاربری تجاری
ساختمان هایی که کاربری تجاری دارند را میتوان رستوران، مغازه های مختلف، دفاتر املاک و آژانس های مسافرتی و… راه اندازی نمود. البته مسئله مهمی که وجود دارد این است که باید مجوز تجاری برای این گونه املاک وجود داشته باشد.
کاربری معدن
این نوع کاربری برای زمینهایی می باشد که به طور طبیعی از دل زمین، مواد قابل استخراج و با ارزشی وجود داشته باشد، مانند: زغال سنگ، خاک های با کیفیت قابل استفاده در کارهای ساختمانی و… که با استفاده از یک روند فرآوری که قابلیت تبدیل به یک محصول دیگر را داشته باشد. توجه داشته باشید اگر شخصی یک معدنی را بدون مالک در منطقه آزاد پیدا کند، می تواند آن را به نام خود به ثبت برساند، بنابراین بعد از وجود ماده قابل استفاده و با ارزش، ملک باید به عنوان معدن به ثبت برسد در غیر این صورت مالک زمین اجازه برداشت از معدن را نخواهد داشت.
کاربری خدمات عمومی
همانطور که از نام آن پیداست شامل فعالیتهای عمومی می باشد به این معنا که سود آن به عموم مردم میرسد؛ بنابراین برای مجوز گرفتن از شهرداری نیاز به پرداخت هزینه نمی باشید.
حمامهای عمومی نمونه ای از کاربری خدمات عمومی هستند که در جهت حفظ سلامت و بهداشت همگان فعالیت میکنند اما برای تغییر کاربری این مراکز باید به شهرداری هزینه پرداخت کنید.
کاربری اداری-دولتی
این نوع کاربری ها در اختیار دولت قرار دارد، مانند ارتش، بانک ها و…
کاربری آموزشی
این نوع کاربری شامل تمام فعالیتهای آموزشی می باشد. مانند مهدکودکها، دبیرستانها، دانشگاهها و…
کاربری انبارداری
شامل مکان هایی است که کالاهای مختلف را در آنجا نگهداری میکنند، مانند سوله، سردخانه و…
کاربری فرهنگی-مذهبی
شامل مکان های سینما، کتابخانه، حسینیه و… می باشد.
کاربری فضای سبز
مکانهای عمومی و برخی تفریحی که در سطح شهر وجود دارد. مانند پارک ها، بلوار ها، میدان ها و…
کاربری بهداشتی-درمانی
مکان هایی که به خدمات بهداشتی، درمانی اختصاص داده شده باشد. مانند بیمارستان ها، درمانگاه ها و…
کاربری مختلط
ترکیبی از چند عملکرد با کاربری های متفاوت را کاربری مختلط می گویند. مانند: زمین تجاری_ مسکونی، مسکونی_ اداری و…
کاربری پارکینگ
پارکینگ های موجود در سطح شهر یا طبقاتی شامل این نوع کاربری می باشد.
کاربری خدمات شهری
مراکزی هستند که خدمات عمومی ارائه می دهند، مانند آتش نشانی ها، کلانتری ها، مراکز زباله و…
کاربری تجهیزات شهری
مانند آب، برق، گاز، تلفن و سایر تأسیسات زیربنایی شهری.
کاربری کوچه
گذر هایی که عرض آنها کمتر از ۱۲ متر می باشد.
فاقد کاربری
فضاهایی هستند که کاربری خاصی برای آنها در نظر گرفته نشده است و به عنوان فضاهای ذخیره شهری در نظر گرفته میشوند.
مراحل تغییر کاربری زمین کشاورزی
شخص متقاضی باید درخواست خود را به همراه جواز تأسیس و مدارک مالکیت، نقشه عرصه به همراه نظریه اداره کل محیط زیست استان و پاسخ دستگاه های مربوطه طبق ماده 7 قانون به جهاد کشاورزی تحویل دهد.
بعد از بررسی درخواست توسط جهاد کشاورزی، از ملک، کروکی و گزارش تهیه می کند و به مدیریت امور زمین های استان ارسال می نماید.
گزارش جهاد کشاورزی، همچنین درخواست متقاضی در امور اراضی ثبت می شود.
اگر زمین موردنظر کشاورزی یا باغ نباشد بعد از تأیید ریاست سازمان، پاسخ به متقاضی ارسال می گردد. و اگر مدارک متقاضی کامل نباشد به مدت یک ماه از تاریخ ثبت، پرونده را از دستور کمیسیون خارج می کنند.
اگر مدارک کامل باشد و مشخص باشد که زمین موردنظر کشاورزی است تقاضا در نوبت دستور کار قرار می گیرد.
پرونده در کمیسیون تبصره 1 ماده 1 قانون حفاظت کاربری زمین های باغی و کشاورزی و کمیسیون نظر خود را درباره درخواست تغییر کاربری توسط دبیرخانه کمیسیون در مدیریت امور اراضی اعلام می نماید.
در صورتیکه کمیسیون با تغییر کاربری موافقت نماید، اگر طرح مورد نظر شامل پرداخت عوارض قانونی نباشد، مجوز لازم توسط دبیر کمیسیون صادر می گردد.
در مقابل، اگر کمیسیون با تغییر کاربری موافقت نمود، ولی طرح مورد نظر پرداخت عوارض داشته باشد، پرونده را برای تعیین قیمت اراضی به جهاد کشاورزی ارجاع می دهند.
کمیسیون هم تعیین قیمت را انجام می دهد و نظر جهاد کشاورزی به دبیرخانه کمیسیون ارسال و برای واریز مبلغ به متقاضی اعلام می شود.
متقاضی مبلغ را به حساب خزانه واریز می نماید و جهاد کشاورزی فیش مربوطه را به کمیسیون امور زمین ها ارسال می نماید.
جهت اجرای طرح مجوز تغییر کاربری زمین، برابر مساحت مورد تصویب به متقاضی توسط دبیر کمیسیون تبصره 1 ماده 1 مدیریت امور اراضی صادر می گردد و نتیجه به جهاد کشاورزی اعلام می گردد.
در نهایت جهاد کشاورزی برای اجرای صحیح طرح نظارت دارد و اگر تخلفی صورت بگیرد با آن برخورد می شود.