فسخ معامله ملک چیست؟ قوانین فسخ معامله ملک چیست؟ چگونه معامله را فسخ کنیم تا طرفین ضرر نکنند؟ در قرارداد، مواردی وجود دارد که توجه نکردن به آن ها، باعث سوء تفاهم و برداشتهای نادرست و در نهایت فسخ قرارداد می شود. ما در این مقاله قصد داریم که به این موارد بپردازیم.
اگر قصد خرید، فروش، رهن و اجاره یک ملک را دارید، مقاله فسخ معامله ملک را مطالعه کنید تا نکاتی که باید هنگام عقد قرارداد به آن توجه کنید را با هم بررسی کنیم.
فسخ قرارداد چیست؟
فسخ، به معنی پایان دادن ارادی به یک قرارداد است. این پایان می تواند توسط یکی از طرفین، هر دو طرف یا نفر سوم انجام شود. موضوع فسخ، یکی از بند های قرارداد می باشد که در آن اجازه می دهد، دو طرف در صورت تمایل با رعایت قوانین، قرارداد را فسخ کنند.
قوانین فسخ معامله ملک
گاهی اوقات، افراد بدون خواندن متن قرارداد، ملکی را معامله کرده اند و کسی که این قرارداد را تنظیم کرده، (اسقاط کافه خیارات) را در یکی از بندها گنجانده است و این به ضرر طرفین معامله می باشد، زیرا درج این جمله در قرارداد، یعنی شما از هرگونه حقی که برای فسخ قرارداد به شما داده میشود، محروم میشوید و به هیچ عنوان، نمیتوانید این قرارداد را فسخ کنید.
حق فسخ قرارداد (خیار معامله)
در عبارات حقوقی از حق فسخ به عنوان خیار معامله یاد می شود. خیار به معنی اختیار برهم زدن معامله می باشد. هرکدام از خیارات ویژگی خاصی به معامله می دهند.
خیار مجلس: تا زمانی که خریدار و فروشنده در جلسه ای که قرار است معامله انجام شود، حضور داشته باشند، هر کدام حق دارند که قرارداد را فسخ کنند.
خیار شرط: مدت زمانی که هر دوطرف، مهلت قانونی را برای فسخ قرارداد تعیین می کنند. و هر کدام از طرفین بدون پرداخت خسارت، می توانند معامله را فسخ کنند.
خیار تأخیر ثمن: اگر خریدار تا 3 روز ثمن معامله را پرداخت ننماید و فروشنده ملک را تحویل خریدار ندهد، فروشنده می تواند قرارداد را فسخ نماید.
خیار تدلیس: اگر فروشنده واقعیت را به خریدار نشان ندهد، نکاتی را بیان نماید که ارزش ملک را بیشتر و یا حتی کمتر جلوه دهد، طرف مقابل می تواند قرارداد را فسخ کند.
خیار عیب: اگر خریدار پس از پرداخت ثمن و تحویل ملک، متوجه عیب و نقص هایی در ملک شود، می تواند قرارداد را فسخ کند.
خیار غبن: اگر یکی از طرفین کلاهبرداری کرده و یا خارج از عرف، قرارداد نوشته باشد به شخص زیان دیده مغبون گفته و اختیار فسخ دارد.
خیار تخلف شرط: منظور از خیار تخلف شرط، اختیار فسخ معامله در زمانی که خریدار یا فروشنده، بر روی شرطی با هم توافق کنند، اما یکی از آن ها به تعهدات خود عمل نکند را خیار تخلف شرط می گویند.
خیار روئیت: اختیار فسخ معامله در صورتی که دو طرف معامله ای را با مبلغ معین انجام داده باشند و بعد از انجام معامله، مبلغ پرداختی و مشخصات ملک با آنچه که بر آن توافق کرده بودند متفاوت باشد، در این صورت خریدار اختیار فسخ دارد.
خیار شرکت: اگر بعد از انجام معامله، خریدار متوجه شود که ملک مورد نظر، متعلق به شخص دیگری بوده، در این صورت خریدار می تواند معامله را فسخ کند.
انواع فسخ قرارداد ملک
فسخ توافقی قرارداد: اگر در قرارداد، فسخ توافقی و یا فسخ یک طرفه ذکر نشده باشد، طرف درخواست کننده فسخ معامله، فقط با به توافق رسیدن طرف مقابل، می تواند ملک را فسخ کند. این نوع فسخ، اجباری نیست.
فسخ قانونی قرارداد: اگر به طور ناخواسته، ضرری متوجه یکی از طرفین شود، قانون برای جلوگیری از ضرر، اقدام به فسخ قرارداد می کند.
شرط فسخ نمودن قرارداد ملکی
اراده شخص: کسی که می خواهد قرارداد را فسخ کند، اراده کند.
عدم اکراه شخص و داشتن رضایت کامل: اگر فسخ کننده ی قرارداد با اکراه و عدم تمایل، قرداد را فسخ کند، این فسخ اثر قانونی ندارد.
اهلیت داشتن شخص فسخ کننده: فسخ قرارداد باید توسط فردی که اهلیت داشته باشد انجام شود، یعنی از نظر سن و سال و عقل موجه باشد.