سبک زندگی حیواناتی مانند سگ با انسان کاملا متفاوت است و از آنجایی که نگهداری سگ، گربه و… دارای طرفداران زیادی است، آگاهی از نگهداری این حیوانات و مسئولیت پذیر بودن و روش های نگهداری از آن بسیار اهمیت دارد.
سگ ها حیوانات باهوش وبا وفا و دوست داشتنی هستند که افراد زیادی تمایل به نگهداری از آنها دارند. اما واقعیت اینست که نگهداری از آنها بسیار سخت است.
حال اگر بخواهید از سگ در خانه یا آپارتمان نگهداری کنید با مشکلات بیشتری همراه خواهید شد. نگهداری از سگ تنها غذا دادن به آنها نیست بلکه رعایت بهداشت، عدم تولید آلودگی صوتی هم حائز اهمیت است.

روش نگهداری سگ در خانه
لازم است بدانید که نگهداری سگ تنها غذا دادن به آنها نیست. در ابتدا باید فضای مناسبی را برای نگهداری آماده کنید. رعایت بهداشت، رسیدگی به سلامتی، بازی و تغذیه از مسائل مهم نگهداری حیوان خانگی است. شما در مقابل حیوان خانگی خود مسئول هستید.
بنابراین؛ برای دانستن روش های اصولی نگهداری، نکات زیر را رعایت کنید:
آماده سازی فضای مناسب برای سگ
قبل از آنکه سگ را وارد خانه کنید، خانه را ایمن نمایید. مواد شوینده و داروها را از دسترس خارج کنید. کابینت های پایین آشپزخانه و دستشویی را قفل کودک بزنید. سیم های برق را پنهان نمایید. گاز گرفتن سیم برای سگها خطرناک است.
همچنین گل و گیاهان را از دسترس سگ دور نمایید هم به دلیل اینکه بعضی گیاهان سمی هستند و گاز زدن برای سگ خطرناک و کشنده است هم گیاه شما در امان خواهد ماند.

آموزش و تربیت
برای آنکه شما و سگتان بتوانید در آرامش در کنار هم زندگی کنید، نیاز است آموزش و تربیت سگ را جدی بگیرید و برای سگتان قوانین و مقررات وضع کنید. برای مثال: اگر دوست ندارید سگتان به تختخواب شما برود باید آموزش لازم را به او بدهید که نیاز است از مربی های متخصص در این زمینه کمک بگیرید. همچنین مطمئن شوید که سگتان در زمان پیاده روی مدفوع و ادرار می کند. سگ نیاز است که اجتماعی شود و در محیط های مختلف قرار بگیرد و نیاز است که هر روزه وقت بگذارید.

برنامه غذایی ثابت روزانه
در ساعت های مشخصی به سگتان غذا دهید. معمولا سگ ها 20 تا 30 دقیقه بعد از خوردن غذا نیاز به دستشویی رفتن دارند. زمان مشخص برای پیاده روی در نظر بگیرید. اینکار برای حفظ سلامتی سگ ضروری است. اگر زمان پیاده روی و وقت گذاشتن برای سگتان دیر شود، حتی سگ آموزش دیده هم در جای خود ادرار می کند.

تغذیه و وسایل بازی
نوع غذا و کیفیت آن برای سگ خانگی شما دارای اهمیت است. غذای سگتان را مناسب با سن و نژاد انتخاب کنید و از دادن خوراکی های ممنوعه به سگتان بپرهیزید. غذاهایی مانند: شکلات، انگور، آووکادو، پیاز، سیر و… برای سگ مضر است. برای سگتان اسباب بازی مورد علاقه اش را تهیه کنید.

مکان اختصاصی مناسب برای خواب
سگها علاقه دارند مکان مشخص برای استراحت داشته باشند. مکانی باشد که در آن احساس امنیت کنند و یک جای نرم و راحت برای سگتان در نظر بگیرید.

بهداشت و سلامتی
برای نگهداری سگتان در منزل باید به بهداشت آن اهمیت دهید. چکاپ ماهانه ببرید و واکسیناسیون را به طور کامل انجام دهید. قرص انگل را از دامپزشک تهیه کنید و حتما به سگتان بدهید زیرا سگها دچار انگل می شوند.
از جمله کارهای دیگری که برای بهداشت سگ نیاز است انجام دهید نظافت ناخن، برس کشیدن مو و نظافت بدن است که از سرایت بیماری جلوگیری می کند.
سگ ها باید دندان سالم داشته باشند. دندانهای خراب زندگی سگ را مختل می کند. بنابراین یک مسواک برای سگتان تهیه کنید و بعد از خوردن غذا دندان سگتان را تمیز کنید و به طور منظم آن را به حمام ببرید و از شوینده مناسب استفاده نمایید و حتما با دامپزشک مشورت بگیرید.

کاهش اضطراب جدایی و تنهایی
اگر سگ را در منزل تنها بگذارید دچار اضطراب می شود و از آنجایی که سگ را در آپارتمان نگهداری می کنید این مشکل تشدید می شود.
نشانه های اضطراب سگ زوزه کشیدن و پارس کردن است که مطمئنا نمی خواهید با این عمل، موجب آزار و اذیت همسایه خود شوید. می توانید با خوراکی مورد علاقه و اسباب بازی او حدود 15 تا 30 دقیقه او را سرگرم نمایید. برای این کار از مربی کمک بگیرید. البته این را هم در نظر داشته باشید که حتی سگ های تربیت شده هم نمی توانند برای چند ساعت در خانه تنها بمانند.

قوانین نگهداری سگ در آپارتمان
در کشور ما نگهداری سگ در آپارتمان عمل مجرمانه نیست اما اگر سگ سر و صدا داشته باشد و پارس کند و باعث سلب آسایش و تهدید بهداشت شود همسایه ها می توانند از صاحب سگ به عنوان مزاحمت شکایت نمایند. که ده روز برای رفع مزاحمت فرصت داده می شود در مرحله بعد جزای نقدی و در صورت نیاز اقدامات دیگر انجام می شود.
نیاز است معنی حرکات سگ را بدانید
هر کدام از رفتارهای سگ دارای معانی متفاوتی است. باید معنی حرکات سگ را بشناسید تا بتوانید رفتار او را تفسیر کنید. گاهی وقت ها سگ ها دارای رفتار های غیرمتعارفی هستند یا دارای ناهنجاری هستند که باید به مربی متخصص یا دامپزشک مراجعه نمایید.
در پایین به چند نمونه از رفتارهای سگ و تفسیر آنها می پردازیم.
کندن زمین
سگ ها به طور طبیعی عادت به کندن زمین دارند، با این کار یا وسایل خود را پنهان می کنند یا دنبال جای خنک تری برای استراحت و دراز کشیدن هستند. حال اگر سگ شما در منزل هم این کار را می کند و به وسایل شما آسیب وارد می کند نیاز است که از یک مربی کمک بگیرید.

تنفس سریع
سگ ها گرمای بدن خود را از طریق تنفس خارج می کنند. بنابراین؛ سعی کنید مراقب سگتان باشید در هنگام فعالیت آب کافی بنوشد. اما گاهی وقت ها هم، تنفس زیاد سگ از روی درد است که در این شرایط حتما به دامپزشک مراجعه کنید.

دور خود چرخیدن
سگ هایی که این رفتار را دارند معمولا از یک بیماری رنج می برند. بیماری هایی مانند: تومور مغزی، عفونت گوش، مسمومیت، سندروم و ستیبولار. در این شرایط حتما به دامپزشک مراجعه کنید و علت را جویا شوید.

فشار دادن سر
هرگاه سگ سر خود را به دیوار یا زمین فشار می دهد فورا به دامپزشک مراجعه کنید زیرا این حرکات سگ می تواند نشان از مسمومیت جدی یا بیماری مغزی باشد.
نشستن سگ بر روی پنجه یا میان پاهای شما
در برخی شرایط اگر حرکات سگ را اشتباه تفسیر کنید باعث پنهان شدن مشکل اصلی خواهد شد. بعضی از افراد تصور می کنند که این حرکت سگ به معنی حس مالکیت سگ است در صورتیکه نشان دهنده استرس و عصبانیت است و سگ با این حرکت می خواهد احساس امنیت بیشتری نماید. دامپزشک رفتار شناس می تواند به شما کمک کند.

خوردن مدفوع
این حرکت سگ ها هرچند ناخوشایند است اما طبیعی است. اما این رفتار گاهی وقتها نشان از سوء تغذیه سگ می باشد و اگر سگ شما کمبود وزن دارد به دامپزشک مراجعه نمایید.
خمیازه کشیدن
خمیازه کشیدن سگ تنها به این معنا نیست که خسته است و نیاز به استراحت دارد. این حرکت سگ به معنی استرس و ترس است. حتی ممکن است وقتی فرد جدیدی را می بیند این رفتار پشت هم اتفاق بیفتد که در این شرایط برای آشنا کردن سگتان با فرد جدید عجله نکنید.

ادرار کردن
اگر با وجود آنکه سگ تربیت شده ای دارید ولی باز هم ناگهان سگ در منزل ادرار می کند ممکن است نشان دهنده عفونت مجاری ادراری یا مثانه باشد. گرچه در سگ های مسن می تواند نشان زوال عقل هم باشد.
کشیدن خود بر زمین
اگر سگتان نشیمنگاه خود را مدام بر روی زمین می کشد احتمال زیاد مشکل از ناحیه مقعد او است یا ممکن است نیاز به تخلیه مدفوع داشته باشد. خارش، انگل و آلرژی هم می تواند دلیل رفتار سگ باشد.
